Sain verenperintönä halun viljellä tätä kivistä seutua, säilyttää viljellyn vaaramaiseman
Kumpulan perinnetilan historia ei ole se aivan normaalein. Minulla ei ole suoraa viljelijäperhe -taustaa. Alkuperäisen kumpulan tilan toiminta lakkasi jo hyvän matkaa ennen syntymääni. EU - Suomeen mentäessä pienet pellot metsitettiin vastustuksestani huolimatta. Olin n. 8 vuotias, ja minulle vastattiin "Sinet peltoo tarvihe mihinkään". Helppohan se oli ajatella niin, ei 8 vuotias vielä tiedä mitä elämältään haluaa, eihän? Oltiin juuri astuttu EU suomeen eikä edellinen sukupolvi halunnut peltoja säilyttää toisten vuokrattavina. Sopivaa vuokralaistakaan ei tahtonut löytyä, koko maatalous oli alamaissa EU:n takia. Silti aivan pienestä pitäen olen halunnut viljellä maata. Nähdä kasvun kierron ja voiman. Ensimmäiset perunani kasvatin autotallin nurkalla, noin 10 v vanhana viljelin 4H -kerhon kautta minttua paikalliselle hillo- ja mehutehtaalle. Teininä halusin jatko-opiskelemaan maatalousalalle, mutta asiasta ei oikein edes keskusteltu "Muatallous ei elätä" -sanottiin joka paikassa. Kävin metsäpuolen - se oli lähimpänä haavettani.
Vuodesta 2010
Kumpulan perinnetila syntyikin koneyrittäjyyden rinnalle 2010. Sain neuvoteltua peltoa vuokralle, ja yht-äkkiä sitä alettiin tarjota useasta paikkaa lisää. Kyselin pajuttuneita hyljättyjä lohkoja lisäksi, ja niitä annettiin viljelyyn hieman ehkä jopa hymyillen, että mitähän se niillä... Yllätys oli myös, että oli mahdollista ottaa uudelleen käyttöön mummoni vanha tilatunnus, liki 30 vuoden käyttämättömyyden jälkeen!
Perinnetila, mikä ja miksi?
Perinnetila -nimitys juontaa juurensa haluumme vaalia isiemme perintöä täällä vaara-karjalan alueella. Nämä maat on elinkeinoksi ja pelloksi raivattu raskain miestöin, joskus hevonen apuna. Nämä pellot ovat antaneet elannon perheelle, ne on myös ottaneet oman raskaan veronsa. Näitä on myös raskaasti puolustettu. Me vaalimme tätä perintöä.
Tämän lisäksi toimintaamme vahvasti kuuluu agraarikulttuuriperinnön vaalimisen lisäksi konehistorian vaaliminen eli nk. masinismi sekä vanhojen viljalajikkeiden viljely; -kuten Jorma -ohra ja Iivo -ruis.
Viljelymenetelmämme ovat kuitenkin tätä päivää niin konetyön kuin elintarviketurvallisuuden osalta!
Useampi sukupolvi uskoi, luotti ja viljeli karjalan kivistä multaa. Emme ole se sukupolvi, joka ei usko, luota eikä viljele.
2021 loppuvuodesta suuria muutoksia
2021 joulukuussa Kuuksenvaaran Konepalvelu ja Kumpulan perinnetila saivat uuden toimipisteen rakennuksineen. Uusi vuosi 2022 sujui muuton merkeissä, kun siirryimme Ilomantsin entisen pienviljelijäkoulun tiloihin.
Nämä tilat mahdollistivat toiminnan kehittämisen ja mukaan tämän jälkeen kuvioihin on tullut muunmuassa polttopuiden valmistus ja myynti, pienimuotoinen korjaamotoiminta omalla korjaamolla sekä Kukki -viljatuoteperheen lanseeraus. Samalla saimme oman viljankuivaamon ja siilotilat.
Yrityksemme on palkittu mm.
Ely-keskuksen vuoden ympäristöpalkinto 2020
Vuoden Ilomantsin yrittäjä 2023
Olemme LUOTETTAVA KUMPPANI - Tilaajavastuutietorekisterissä.
Toivotamme teidät asiakkaiksemme!
Joonas Potkonen
Yrittäjä